
Šis obuolinis desertas prancūziškai užvardintas "Douillons aux pommes". Kiek supratau, "douillon" reiškia kažką, įmuturiuotą tešlon ir iškeptą, šiuo atveju "abaliukus". Receptas rastas knygoje "1000 patiekalų" - reikia pažymėti, kad patiekalų vertimai ten išties originalūs. Nebūtinai teisingi, bet originalūs:) Obuolių mankalviršis. Serbentų tešladangtis. Slyvainis faras. Vyšnių klafutis. Kriaušių dailykrepšiai rabotai. Ir panašiai.
Muturliams-dujonams reikės:
tešlai:
350 g miltų;
200 g sviesto;
2 šaukštų pieno;
1 šaukšto cukraus;
trupučio druskos;
1 kiaušinio.
Miltuose padaryti duobutę, dėti gabaliukais supjaustytą sviestą, pilti pieną, berti cukrų, druską, kiaušinį, gerai sumaišyti ir išminkyti, pamažu įgniaužant sviestą į miltus. Jei reikia, įpilti truputį vandens.
Tešlą sukočioti rutulin, suvynioti į drėgną rankšluostį ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
Toliau ruošiamas kvapnusis sviestas:
120 g sviesto (pagal originalų receptą - 150 g, bet mums jo liko, tad reikėtų šiek tiek mažiau, nebent obuoliai labai didžiuliai)
keli žiupsniai cinamono;
70 g cukraus;
2 šaukštų brendžio (orig. recepte - romo).
Sviestą truputį pašildyti, bet jokiu būdu neištirpinti. Į minkštą sviestą dėti cukrų, cinamoną, pilti brendžio ir minkyti, traiškyti, kol bus tokia standi vientisa košelė.
Tada nulupti 6 obuolius, apskritu peiliuku išpjauti jų sėklas (yra tie spec. širdelių išėmėjai tokie). Obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir brendžiu. Taip sodriau, kad būtų aromatingi.
Tešlą padalinti į 6 gumulus ir kočioti papločius - tokius, kad susivyniotų obuolys. Iš tešlos likučių galima gaminti tiems muturliams kepuraites, papuošimus ir pan.
Obuolių kiaurymes kuo standžiau prikimšti kvapniojo sviesto mišinio, vynioti obuolius tešlon, dėti į kepimo popierium išklotą skardą, patepti kiaušinio plakiniu.
Kepti apie 40 min. 200 laipsnių temperatūroje.
Muturlius dujonus skaniausia valgyti dar karštus, bet šalti irgi susiskrandina puikiai:)

Komentarų nėra:
Rašyti komentarą