2010 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Obuolių muturliai dujonai


Šis obuolinis desertas prancūziškai užvardintas "Douillons aux pommes". Kiek supratau, "douillon" reiškia kažką, įmuturiuotą tešlon ir iškeptą, šiuo atveju "abaliukus". Receptas rastas knygoje "1000 patiekalų" - reikia pažymėti, kad patiekalų vertimai ten išties originalūs. Nebūtinai teisingi, bet originalūs:) Obuolių mankalviršis. Serbentų tešladangtis. Slyvainis faras. Vyšnių klafutis. Kriaušių dailykrepšiai rabotai. Ir panašiai.

Muturliams-dujonams reikės:
tešlai:
350 g miltų;
200 g sviesto;
2 šaukštų pieno;
1 šaukšto cukraus;
trupučio druskos;
1 kiaušinio.

Miltuose padaryti duobutę, dėti gabaliukais supjaustytą sviestą, pilti pieną, berti cukrų, druską, kiaušinį, gerai sumaišyti ir išminkyti, pamažu įgniaužant sviestą į miltus. Jei reikia, įpilti truputį vandens.
Tešlą sukočioti rutulin, suvynioti į drėgną rankšluostį ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
Toliau ruošiamas kvapnusis sviestas:
120 g sviesto (pagal originalų receptą - 150 g, bet mums jo liko, tad reikėtų šiek tiek mažiau, nebent obuoliai labai didžiuliai)
keli žiupsniai cinamono;
70 g cukraus;
2 šaukštų brendžio (orig. recepte - romo).
Sviestą truputį pašildyti, bet jokiu būdu neištirpinti. Į minkštą sviestą dėti cukrų, cinamoną, pilti brendžio ir minkyti, traiškyti, kol bus tokia standi vientisa košelė.
Tada nulupti 6 obuolius, apskritu peiliuku išpjauti jų sėklas (yra tie spec. širdelių išėmėjai tokie). Obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir brendžiu. Taip sodriau, kad būtų aromatingi.
Tešlą padalinti į 6 gumulus ir kočioti papločius - tokius, kad susivyniotų obuolys. Iš tešlos likučių galima gaminti tiems muturliams kepuraites, papuošimus ir pan.
Obuolių kiaurymes kuo standžiau prikimšti kvapniojo sviesto mišinio, vynioti obuolius tešlon, dėti į kepimo popierium išklotą skardą, patepti kiaušinio plakiniu.
Kepti apie 40 min. 200 laipsnių temperatūroje.
Muturlius dujonus skaniausia valgyti dar karštus, bet šalti irgi susiskrandina puikiai:)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą