2009 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Pats geriausias aguonų tortas


Receptas surastas knygoje "Metai už stalo" (lietuvių kalendorinių švenčių ir sezoninių valgių rinkinys).
Tortui reikės:
300 g aguonų
300 g cukraus
šaukštas smulkintų riešutų (realiai buvo naudota daug daugiau - smulkinti lazdyno riešutai ir migdolų riekelės)
apypilnė stiklinė pyrago džiūvėsėlių
0,5 šaukštelio cinamono
9 kiaušiniai.
Petepimui:
1 litras grietinėlės ar pieno
2 stiklinės cukraus
pakelis vanilino.
Aguonas iš vakaro reikia užplikyti verdančiu vandeniu, išmaišyti, nupilti vandenį, tada vėl užpilti, kad apsemtų ir palikti nakčiai. Kitą dieną aguonas nuvarvinti ir sutrinti (buvo trinta su kombainu, aguonpienis išsiskyrė puikiai). Trinant sudėti kiaušinius ir cukrų, suberti cinamoną. Baltymus išplakti, dėti įbendrą masę, maišyti ir tada po truputį berti džiūvėsius. Išmaišius pilti į torto formą, pateptą sviestu. Kepti apei 180 laipsnių temperatūroje (knyga pataria "vidutinio karštumo krosnyje) apie pusvalandį, kol gražiai parunda. Tortui iškepus ir atvėsus, ruošiamas kremas. Grietinėlė supilama į emaliuotą indą ir kaitinama iki užvirimo. Užvirus pilamas cukrus. Reikia nuolat maišyti, kol skystis pagels. Dalį skysčio užpilti ant torto, kad susigertų. Likusią dalį virti toliau, kol sutirštės (netikrinau, kiek, bet manau, kad viskas užtruko iki pusvalandžio). Kremą skubiai tepti ant torto, nes jis greitai stingsta. Apibarstyti riešutais pagal fantaziją:)
P.S. iš šio recepto sužinojau, kaip gaminamas naminis kondensuotas pienas:)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą