2010 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

Indiška duonelė naan

Indiška duona naan (jei visai tiksliai - pietų Azijos, nes paplitusi ir kitose aplinkinėse šalyse) - puikus užkandis prie bet ko, tačiau ją drąsiai galima valgyti ir vieną. Man asmeniškai taip skaniausia. Ką tik iškeptą, dar šiltą, pateptą trupučiu sviesto, kad žvilgėtų. Tuomet duonelė būna gana minkšta, pūslelių vietose - traški. Prieš kepant paplotėlius verta pasibarstyti norimais prieskoniais - pvz., kmynais ar smulkintais česnakais. Kad geriau laikytųsi, per pabarstytą paplotėlį reikia "pervažiuoti" kočėlu.

2 puodeliai miltų;
1/2 puodelio šilto (bet ne karšto) vandens;
1 šaukštelis sausų mielių;
1 šaukštelis cukraus;
1 šaukštelis druskos;
4 šaukštai aliejaus;
1 kiaušinis;
2 šaukštai jogurto.


Mieles suberti į šiltą vandenį, išmaišyti, tada suberti cukrų. Cukrus labai reikalingas, nes "pašeria" mieles. Vanduo tuo tarpu turi būti ne per karštas, kad nepražudytų mielių. Visą mišinuką palikti ramybėje apie 5 minutes.
Suberti miltus į indą, išmaišyti su šaukšteliu druskos. Tada supilti aliejų, tolygiai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų.
Į mielių mišinuką įdėti du šaukštus jogurto, įmušti kiaušinį, išmaišyti. Plakinį po truputį pilti į miltus, vis pamaišant. Galiausiai tešlą gerai išminkyti rankomis. Ji neturi būti sausa, jei šiek tiek limpa prie rankų - pats tas. Išminkius tešlos rutulį reikia vos vos patepti aliejumi iš visų pusių.
Tešlą šiltai padėti ir leisti kilti apie valandą. Jei namie nėra šiltos vietos - pvz., gerai šildančio gyvatuko vonioj:) - tešlą galima įkišti ir orkaitėn, ją minimaliai pašildžius. Po valandos viskas turėtų maždaug padvigubėti. Tada vėl išminkyti ir palikti kilti dar apie valandai.
Tada formuojami duonos paplotėliai. Paplotėlių dydis - maždaug delno dydžio, bet tai jau nėra svarbu, kaip kam labiau patinka. Visai plonai kočiot nereikia, nes tada papločiai praras minkštumą. Na, bet jei norima itin traškių - tada kuo ploniau. Paprieskoniuojam.
Orkaitę įkaitinti reikia maksimaliai. Mūsiškėje tas maksimumas - apie 370 laipsnių. Idealiausia, jei yra turinčių vadinamąjį "picos akmenį". Na, tokį akmens luitą, kuris padeda geriau pasiskirstyti šilumai. Prisimenu, Oliveris per savo laidą pasakojo, kad jis tąjį akmenį užsisakęs pas antkapių dirbėjus. Kad idealiai tiktų orkaitei pagal matmenis:)
Kepimo skardą dėti viršutinėn lentynon, kuo karščiau. Barstyti niekuo nereikia, naan iškepa tikrai labai greitai, niekas prie nieko neprilimpa. Tiesa, be galo gražu žiūrėt, kaip keliasi pūslikės ant tos duonelės. Gražuma!

Receptas nužiūrėtas youtube.com pas "Show me the curry" mergaites:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą