2010 m. vasario 2 d., antradienis

Vegetariška musaka

Vėl lęšiai. Panašu, kad šis žirnių pakaitalas mūsų namuose tuoj taps ne tik kitų kruopų/garnyrų, bet ir mėsos pakaitalu.
Šį vakarą youtube platybėse buvo rasta žavingoji Veronika ir jos vegetariškoji musaka. Jau vien akcentas ko vertas! :)
Musakos pirmą kartą paragavome prieš porą metų Graikijoje ir nuo tada ji ne kartą buvo išbandyta pagal originalųjį receptą (netgi graikiškų patiekalų knyga buvo įvaldyta:)
Vegetariška musaka - pigesnis ir greitesnis musakinis variantas. Pasirodo, tais lęšiais išties galima daug ką pakeisti.
Trumpai apie receptą. Musakai reikės lęšių, virtų bulvių, pomidorų padažo, pieno, baklažano, svogūnų, česnako, sūrio, sviesto, pipirų, druskos, cinamono, kitų prieskonių pagal išmonę.
Taigi, išsiverdam bulves, lęšius. Visų produktų reikės tiek, kad gražiai tilptų į turimą skardą, t.y. bulvių tiek, kad, išvirtos ir supjaustytos riekelėmis, jos tilptų vienu sluoksniu skardoje. Lęšių - kad skardoj susidarytų šioks toks sluoksnis, baklažano - lygiai kaip ir bulvių. Baklažaną reikia supjaustyti riekelėmis, išdėliot, pvz., ant folijos ir orkaitėj pakepti, pabarsčius druska. Kepti tiek, kad padžiūtų ir lengvai skrustelėtų.
Pasidaryti užpilą. Išlydyti puode gabalą sviesto, įdėti šaukštą miltų, pamaišyti, paskrudinti. Paskui po truputį pilti pieną ir nuolat maišyti. Nedidelėn skardon užtenka apie 300ml miltų. Virinti tol, kol aptirštės. Galima ir muskato pabarstyti, kaip į bešamelį.
Pakepti porą (ar daugiau, čia pagal svogūnų mėgimo laipsnį) svogūnų, įdėti nemažai pomidorų padažo (kokio natūralesnio) - tiek, kad gautųsi gan skystas marmalas, sudėti prieskonius, žiupsnį cinamono, išspausti 2-3 skilteles česnako ir galiausiai suversti lęšius.
Viską šiek tiek patroškinti. Tada tą marmalą tolygiai suversti į turimą skardą. Ant viršaus išdėlioti baklažanų riekeles, ant šių - bulvių. Užpilti patirštintu sviestapieniu. Patarkuoti sūrio ant viršaus (nurodytame video taip nebuvo daryta) ir - orkaitėn. Kepti apie 40 min. 200 laipsnių temperatūroje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą